vrijdag, februari 13, 2009

De weg van Ponta Malongane naar Maputo of wel "de tocht der tochten"

Op maandag 2 febrauari vertrokken we van Vista Alta naar Maputo. In de Getaway had Gerard gelezen dat het 100 km over zandpaden rijden is, maar dat mag geen probleem zijn met een Toyota Prado. Totdat we de eerste plassen zagen. Over de volle breedte van de weg en al gauw 20 meter en langer. In dat geval moet je eerst de plas verkennen, om te kijken of er zich geen verschrikkelijk kuil onder water bevindt. Marion was daarvoor de aangewezen persoon en meestal kwam het water niet boven de knie. En als we dan toch nog helemaal kopje onder gingen - het water ging dan ruim over de voorruit en Marion kon zien dat het water net onder de zijramen zat - dan trok de oude Prado (of voor de ingewijden VVOP) gewoon door.



Bij een van de open water plekken was een Mozambicaan met zijn Landcruiser midden in de oversteek blijven staan. Aangezien ik geen reddingsmateriaal bij me had, hij een 'local' was en met zijn mobieltje al een tractor(!) had opgeroepen, hebben we hem achtergelaten en zijn wij via een ongebaand pad door hoog gras langs de plas gegaan. Als je dat gedaan hebt, moet je onder je auto kijken of er zich niet overal gras heeft vastgezet dat kan ontbranden. Toch handig als je allerlei avontuurlijke reisbladen bijhoudt voor dit soort tips. Aardig detail: op het bord links staat in het Portugees: Bon Viagem, 'Bon Voyage'!


De auto kwam gespikkeld en vooral bruin van de modder uit de strijd:


Vanaf de ferry (een tot ferry omgebouwde kotter), die ons van Catembe over de baai van Maputo naar de stad bracht, een mooi uitzicht over Maputo. Hier een tegemoetkomend bootje voor de lopende passagiers.

Geen opmerkingen: