dinsdag, maart 20, 2007

Reis naar Botswana en Zambia

Afgelopen week een pachtige reis gemaakt naar Botswana en Zambia. Hoofddoel was het Chobe park bezoeken in Botswana en de Victoria watervallen in Zambia. Met Thomas en Lisette genoten van de prachtige natuur.
We hebben bij de grens tussen Botswana en Zambia wel meegemaakt dat je in donker Afrika komt. Zambia heeft kennelijk weinig bronnen van inkomsten, dus een buitenlandse auto is een welkome bron van inkomsten. Je betaalt voor een speciale gate pas, een aansprakelijksheids verzekering en een emissie heffing op uitlaatgassen. Buiten dit nog heffing voor visa ad 25 US dollar per persoon. Dat alles wordt voor je geregeld door speciale mannetjes, 'clearing agents' genaamd.
Ondanks dat werden we toch nog van het ene loket naar het andere gestuurd en moesten er nog meer formulieren worden ingevuld.
Ook het wachten aan de grens duurde erg lang, wel 3 uur omdat een van de twee ferry's niet voer. We waren al om 7.30 uur bij de ferry , maar ook zo'n 20 Zambianen met oude auto's die ze zo uit Japan hadden ge-importeerd en in Durban hadden opgehaald.
Op een gegeven moment waren we bang dat we te weinig tijd zouden hebben om de Victora Watervallen te bezoeken. Gelukkig viel dat achteraf mee, al hadden we al wel ingeschat dat we ze alleen tijd zouden hebben om ze van de Zambiaanse kant te bewonden en we Zimbabwe voor een andere keer moesten bewaren. De grens tussen Zambia en Botswana sluit namelijk om 18.00 uur en gezien de wachttijd 's-ochtends bij de ferry, hielden we ook rekening met oponthoud aan het eind van de dag.
We hebben hele mooie lodges getroffen in Nata (www.natalodge.com - halverwege de grens en Chobe National Park) en tussen Kasane en Kazungula, dichtbij Chobe
Kubo Lodge (www.kubulodge.net)en prachtig gelegen aan de rivier de Chobe.
De safari in Chobe National park konden we per eigen auto (alleen geschikt voor 4x4) doen en 's-middags hebben we een safari per boot gemaakt. Op beide safari's hebben we veel olifanten - echt van pasgeboren olifanten tot hele grote bulls - gezien plus heel veel hippo's. Toen we met de auto op pad waren, werden we op een gegeven moment ingesloten door olifanten voor ons en achter ons en restte ons niets dan wachten totdat ze voorbij waren. Chobe National park zo bijzonder maakt is dat het voor een groot gedeelte langs de rivier de Chobe ligt. Daardoor hebben we veel olifanten in het water kunnen zien.
Door veel regenval in bijv. Angola was de rivier behoorlijk buiten haar oevers getreden - iets dat in 54 jaar niet was voorgekomen.
De Vic Falls waren enorm indrukwekkend. Door de grote regenval stortte het vele water met een ontzettend geweld naar beneden. Hierdoor onstond een flinke nevel.
Thomas en Lisette zijn in badkleding en Marion beschermd door een regencape over de uitkijkbrug gelopen en flink nat geworden door een regen van nevel. Wel de moeite waard want de regenbogen waren prachtig. De zon droogde de natte kleren weer snel.

De foto's van de reis:
Jo'Burg - Vic Falls - Jo'Burg

Geen opmerkingen: