maandag, juli 23, 2007

Bezoek aan school, kliniek en weeshuis

Woensdag 18 Juli ben ik met de studentes op pad geweest met Gillian Badria, onze opticien bij de Lions. Eerst bezochten wij de WItkoppenschool, waar het schoolhoofd de heer Makama ons uitlegde dat de school begonnen was als landbouwschool voor merendeel zwarte kinderen in 1941. Er zijn zo'n 800 leerlingen van 6 tot 12 jaar en de meesten zijn afkomstig uit Mozambique, Mali en Zimbabwe. Allemaal kinderen dus van ouders die gevlucht zijn en in erbarmelijke omstandigheden leven (in shags). 's-ochtend om 8 uur begint de school. Om 10.00 uur krijgen de kinderen van de overheid een warme maaltijd. Dat is dan voor de meeste de eerste maaltijd die dag. Wij kregen een rondleiding en tot onze verbazing was er een zeer modern computerlokaal. De hoofdmeester organiseerde ter plekke met zijn mensen een voorstelling. In de pauze kwamen in de bibliotheek zo'n 50 kinderen die eerst een aantal liederen zongen, begeleid met zo kenmerkende dansbewegingen. Daarna brachten 6 jongens een mijnwerkers dans met de bekende rubberlaarzen. Tot slot een prachtig gedicht van een van de jongens.





Naast de school bevindt zich een algemene kliniek waar de arme mensen gratis geholpen worden. Dat betekent wel uren geduldig in de rij zitten. Als 's ochtends het spreekuur begint loopt de hoofdzuster eerst alle rijen langs om de meest ernstige patienten uit de rij te halen. De term triage viel, mensen zitten soms gewoon te wachten met bloedende wonden.
Daarnaast is er veel aandacht voor HIV. Zwangere vrouwen worden getest en krijgen hulp wanneer HIV wordt geconstateerd. Er is ook een speciaal AIDS spreekuur. Mensen krijgen alleen AIDS remmers als ze bewezen hebben 3 maanden lang vitamine pillen te slikken en dat ook op papier bij te houden.
Als laatste bezochten we een weeshuis voor kinderen vanaf 2 maanden tot 18 jaar. Deze stichting heeft 18 woonhuizen en de kinderen groeien er op in gezinverband met een 'hulpmoeder'. Gillian nodigde ons daarna uit voor een heerlijke lunch bij haar thuis uit.

Geen opmerkingen: