vrijdag, september 15, 2006

Ke Bona Lesedi


Ke Bona Lesedi (I see the light) dit is de welkomsgroet van Lesedi.
De cultuur van Zuid Afrika is het licht van hun natie. Degene die langs de culturen van Lesedi wandelt, kan ook het licht zien - Welkom op Lesedi.
Vanmiddag ben ik (Marion) samen met Gerard (van Schendel), Yvonne, Marjolein, Bart, Conny en Simon naar Lesidi geweest.
Via de N511 richting Hartebeespoort. Via deze weg kom je langs Diepsloot. Diepsloot is een township. Je ziet hier een deel "Mandela" huisjes maar in een ander deel wonen nog steeds mensen in shags. In dit township wonen mensen die niet meer terecht kunnen in Soweto of Alexandra.
In Hartebeespoort hebben we gelunched bij een restaurant (compleet met molen) met een Nederlandse eigenaar.
Bij dit restaurant zit een prachtige supermarkt - met een speciale Nederlandse afdeling. Dus Yvonne en ik hebben de verleiding niet kunnen weerstaan om bijv. Van Melle droptoffees en Honig nasikruiden te kopen.
Na de lunch richting Hartebeespoortdam gereden. Het is hier een prachtig bergachtig gebied.
Het meer is een ideaal watersportgebied. Langs het meer zijn een aantal resorts gebouwd voor watersportliefhebbers.
Bij de curiomarkt zijn we even gestopt om Conny de gelegenheid te geven een olifantje van steen of hout te kopen.
Ik zag daar echter 2 rotan stoelen waar ik al enige tijd naar op zoek was en die uitstekend bij het hoofdeind en de nachtkastjes van het logeerbed zouden passen.
Volgens Yvonne konden die nog wel mee in de bus, dus na enig afdingen was ik de gelukkige eigenaar van 2 stoelen en 1 klein tafeltje.
Toen op weg naar Lesedi. Lesedi is een "cultural village". Hier heeft men dorpjes nagebouwd van de Ndebele, Zulu, Basotho, Xhosa en Pedi. De 5 grootste stammen van Zuid Afrika.
Eerst krijg je een algemene uitleg over de historie van Zuid Afrika. Daarna krijg je een rondleiding door de dorpjes.
De begeleidende gids legt e.e.a. uit over de cultuur van genoemde stammen en over de woningen. De nagebouwde dorpjes worden bewoond.
Na de rondleiding wordt er in de boma een uitvoering gegeven van de traditionele dansen van de Zulo, Pedi, Xhosa, Basotho en Ndebele. Een prachtig spektakel om te zien.
Na een drankje bij de vuurplaats worden we onder begeleiding van zang en dans uitgenodigd om naar het restaurant te gaan voor het diner.
Het is een lopend buffet met een aantal Afrikaanse gerechten zoals bijv. struisvogel en krokodillen vlees (smaakt een beetje naar kip).
Aan het eind van het diner konden we op Afrikaanse trommels meetrommelen met de Afrikaanse trommelband.
Dus familie en vrienden: de snelcursus Afrikaans trommelen die wij in Woerden aangeboden hebben gekregen, kwam goed van pas! Het was hartstikkel leuk om mee te trommelen.
Daarna huiswaarts gekeerd waar we samen nog even nagepraat hebben on het genot van een wijntje c.q. biertje hebben gedronken.
Gerard was niet meegegaan naar Lesedi - hij was lekker thuis gebleven. Wel nog even de plint opgehaald voor de logeerkamer.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Marion en Gerard,

Vanavond even tijd gevonden om wat van jullie belevenissen te lezen. Ontzettend leuk om het zo allemaal te lezen en te zien via jullie weblog wat of jullie aan het doen zijn. Heb nog niet alles gelezen en/of gezien maar doe dit beslist en we blijven jullie volgen.
Groetjes, Fetty en Hans